BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Thursday, December 30, 2010

menteri rogol amah?

apa nk jadi dengan manusia yang xade hati perut nih..ingt lagi x kes nirmala bonat yang jd mangsa penderaan..teruk skali kalau tgk luka..sangat menakutkan..sy xingat ms tu berda di tingkatan berapa,tp,seingt saya pembantu umah tu dapat dibela nasibnya..bayangkan ditekap dgn seterika panas,diseksa sampai putus puting teteknya(setahu saya,puting susu adlah tempat paling sensitif di bdan manusia kerana di situ terdapat bnyk nerve ending yang sgt mudah teransang apabila disentuh)dan bayang kan lah apabila bahagian tersebut putus..rupa nimala bonat masa baru diselamatkan pula xmcm rupa manusia(bkn nk mnghina,sekadar mmberitahu betapa teruknya diseksa)..
ni lagi kes terbaru..menteri rogol amah..kenapa menganiaya insan yg nk cari makan kat negara kita?aihh..buat malu je..ingt lagi x kes altantuya?dibunuh,di bom hingaa hancur badan tinggl cebisan daging..jahatnya manusia.demi menutup kesalahan sendiri,sanggup dibunuh dan diambil nyawa insan lain..
berbalik kepada cerita menteri rogol amah ni...aikk,dgr2 citer menteri tu menjawat jawatan di bawah kabinet datuk seri najib razak..xkan kes ni nk senyap plk?mentang2 org2 besar yang lakukan,nk senyap n biarkan terlepas mcm tu je?senangnya org ad duitkan?

siapa menteri yang merogol tu?siapa pula amah yang dirigol>siapa robengah?robengah tu adalah amah yang bekerja dgn menteri tersebut mendakawa dirogol 3tahun lalu..xkisah la dirogol 10 tahu lepas pun..bila benda berlaku bkn dgn kerelaan kita,kesannya sampai mati dia rasa...

wanita ni dari Banjarnegara,datang ke bumi Malaysia utk mencari rezeki dan sesuap nasi utk keluarga..dia dah berkahwin n dah ad 2 org anak..kakak dia yang hantar surat menceritakan Robengah ni kena rogol..
kat bawah ni terjemahan dari isi kandungan surat ni oleh Migrant Care..

“Kakak saya telah diperkosa oleh majikannya Pak Menteri beberapa kali. Hingga satu hari tanggal 19/02/07, kuasa Allah perbuatan kejinya itu telah terlihat oleh Datin isterinya yang sangat baik melayan semua pembantu rumah. Datin telah hantar kakak saya pulang ke Indonesia keesokannya, tanggal 20/02/07,”
“Tolong kami Pak. Bersihkan kehormatan wanita Indonesia yang mencari rezeki buat anak-anak yang sekolah. Apakah memperkosa pembantu rumah pekerja asing yang tak bisa baca dan tak bisa tulis, adalah satu budaya orang kenamaan di Malaysia,” “Kakak saya akan ceritakan segala-galanya. Saya sertakan foto majikannya bersama kakak saya yang berdiri disebelahnya bersama pembantu rumah yang lain dan Datin isterinya,”

meh kita lihat kronologi cerita ni..mcm mana kes ni blh timbul sbb biasa nya hal yang libatkan orang2 besar ni senyap je..dalam kelambu pun xdpt dgr..



  • Bermula apabila sebuah badan kebajikan dan hak asasi manusia, Migrant Care, menerima sepucuk surat aduan daripada adik mangsa. Surat tanpa tarikh yang ditaip dengan mesin taip biasa itu mendakwa kakaknya yang bernama Robengah telah diperkosa oleh seorang menteri kerajaan Malaysia beberapa kali.
  • Melalui surat inilah, Migrant Care telah menyiasat laporan ini dengan menghantar tiga sukarelawannya ke rumah Robengah yang terletak di Banjarnegara, Jawa Tengah, Indonesia.
  • Kalau di Indonesia Migrant Care adalah Perhimpunan Indonesia untuk Buruh Migran Berdaulat (Member of Migrant Forum in Asia and International NGO Platform on Migrant Workers’ Convention) yang beralamat di Jl. Pulo Asem I C No 15 RT 015 RW 001 Jati, Jakarta Timur 13220 Indonesia.
  • Banyak kes yang berjaya diselesaikan oleh mereka dalam menjaga kebajikan pekerja Indonesia di Malaysia. NGO ini juga membantu rakyat Malaysia yang ingin mencari saudara mara mereka di Indonesia sebagaimana yang berlaku kepada keluarga Azreen Che Ishak, gadis dari kampung Sawah, Rantau, Negeri Sembilan yang dibawa ke Lombok, Indonesia.
  • Melalui alamat yang diberikan adik mangsa itu, mereka berjaya menemui Robengah yang sedang sibuk mempersiapkan makanan untuk pekerja yang sedang mempersiapkan rumah baru mereka.
  • “Kakak saya akan ceritakan segala-galanya. Saya sertakan foto majikannya bersama kakak saya yang berdiri disebelahnya (bertudung biru) bersama pembantu rumah yang lain dan Datin isterinya,” cerita surat aduan itu lagi.

n ni link2 mengenai citer ni.
 pak lah cover up case ni?
mas kancil blog

p/s;sepatutmya hukuman dikenakan setimpal dengan perbuatan..kata undang2 tu adil..
so,kenapa perlu ad diskriminasi antara yang kaya dan yang miskin?
mcm mana miskin pun org tu,TUHAN xpernah beza2 darjat kita..org2 kaya yang bnyk harta dan berduit sekalian,jgn fikir anda akn terlepas..kalau x di dunia,di akhirat tu pasti...

harga minyak dan kita..

yeahh.maka bersepahlah segala sumpah seranah bila pak najib umum harga minyak naik..
mungkin isu ni sudah lama,lapuk..ya..lapuk bagi orang2 kaya yang xberkudis pun andaikata naik 50 cen skali pun..tp,utk kami2 yang hanya usung kancil buruk nk relai 10,utk kami yang MARA xnaik2 kan elaun..utk kami yang nak makan KFC sekarang pun berkira,macam mana agak2nya,pak PM ya?
untuk ayah2 kami yang berkhidmat berpuluh2 tahun dengan kerajaan,tp,gaji still di takuk yang sama,untuk ayah2 kami yang terpaksa overtime memnjang nk cari duit lebih,utk mak2 kami yang terpksa bergolok gadai nk bayar yuran sekolah anak2 yang tiap tahun nampak mcm naik semcam je,mcm mnaa ya?

utk tinjauan bersama:

UPDATE:

  • Minyak / petrol RON95 dan diesel naik 5 sen kepada RM1.85 per liter dan RM1.75 liter respectively
  • Gula naik 25 sen kepada RM1.90 sekilo
  • LPG naik 10 sen kepada RM1.85 per kg, so kalau anda beli gas memasak yang 10 kg, maknanya ianya naik sebanyak RM1.00 (LPG=petroleum gas cecair or liquid petroleum gas)
  • Petrol RON97 tidak lagi diberi subsidi dan ianya akan diapungkan (floating) secara terkawal. Buat permulaan ianya dinaikkan kepada RM2.10 seliter..
patutla ibu kat umah kate 'kurangkan gula..minum manis xelok'...hehehe
terasa panas hati sebab dulu,minyak motor tu 3 ringgit je dah blh tahan sampai semnggu,eh,skarang ni 5 ringgit pun xberapa nk cukup...nk pakai kereta..tunggu lu jadi doktor pun,belum tentu harga minya xmahal masa tu...

bola2..bola2..

semua mcm da heboh kat fb..smlm nye post semua
'yeah,malaysia menang'
'harimau malaya kalahkan garuda'
'kita lenyek sama itu indon'
'malaysia menang!!!!'
tu la antara kata2 yang dipost..bnyk lagi la yang xmampu nk ditulis..bagi pihak saya,sangat la membanggakan..sangat membanggakn menjadi anak malaysia..haaaa..lagi bngga siot sbb si goal keeper tu org kelate..kat umah ni,sy,otai su n nedy,asyik2 bila bola smpai kat goal je duk jerit 'fahmi,bola tuuu'..'yakkkk..bola tu fahmi''eh,eh,fahmi!!!!'..mcm tu la...rupa2 nya umur baru 21..mak aihhh..muka matured mcm da nk dekat 30..da siap pasang angan2 nk g cari bila balik klate nnti..muahahahaha...yela2,tipu je...sambil2 tgk bola,mkn nasi sepinggn,mkn mngga fresh cicah kicap,gula n belcana..pastu,perut mntk isi lagi..goreng fries sepinggan...xsenonoh nya mkn smbil mnjerit2 tgk bola...


bila malaysia goal je,terus menjerit sampai gegar umah..abby kat atas mest bengang...


ni pandangan saya secara persendirian:
1)kemenangan malaysia kalini banyak buka mata pihak asing yang bola malaysia juga mmpu naek sampai peringkat antarabangsa..
2)yang paling bagus,bkk mata rakyat malaysia sendiri yang selama ni asyik duk sokong liga2 mat saleh je,spain,manchester,
3)xperlu la nk import pemain mat saleh jgk datang maen utk negara sendiri..pemain malaysia mm sah2 muka melayu..pergi la cari kat ceruk kampung mest jumpa punya pemain yang ad potensi nk ke peringkat kebangsaan (mcm fahmi yang dulu duk tepi padang je)


ahaaaa.khairul fahmi..rasa2nya dia dah jd lelaki paling hot kat Malaysia ni la kot..tp,secara peribadinya,mmg cara dia tangkap bola seilah2 bola tu datang kat dia..bnyk dia matikan goal lawan..masa indon dapat penalti pun,mcm nampak bola tu datang seolah2 cakap 'fahmi!tangkap ak cepat'..haha..tangan dia tangkp bola mcm ad magnet ..cantik n cun sekali..
ahaaa..ckp pasal fahmi ni,tiba2 terjumpa blog awek dia..tp,xterasa nk follow pun..mak aihhh..da naek seribu lebih manusia yang follow..alahai,tu mest sbb dia duk tarang 1 blog percintaan dia ngn fahmi...xde la..saya xjeles pun..xpe,nti sy femes jgk..p,ats nama sendiri..mana tahu ALLAh nk bagi rezeki..mcm Fahmi tu(adehh,fahmi lagi)


ahaaa..lagi satu kontroversi pasal Malaysia menang bola..cuti yang pak najib umum iaitu esok cuti..maka bergembiralah seluruh rakyat malaysia yang mmg kepingin cuti..dan maka bersedihlah rata2 kami warga 1B RCMP student..sebbnya esok,ad 5 kelas woiii..dr kul 8 straight smpai petang..ntah mana la nk campak kelas2 tu mnggu depan...ntah ke celah mana la nk disumbatnya..beretujula dgn pndangan my fren,cik syu dr blog sebelah..frst time xpuas hati org bagi cuti..hummm...nasib baek la prctical td,i da masuk awl2..sepatut kelas my prc group esok..so,esok cuti,kemungkinan besar ditunda mnggu depan..xsanggup2...


bercakap mengenai kelas,since BCS da start since 3mnggu yang lepas,3 mnggu tu jgk la,hampir setiap hari ponteng kelas pagi...susahnya hati..nk pergi kelas pun,xde mood..eh,maen jauh2 la....=(((
sy asyik tersentuh je..asyik sensitif je..murahnya lahai air mata..rs nk karate manusia2 tu sampai patah tulang rusuk...hummm

air mata wanita..

yeahhh..mnggu lepas dapat la cuti krismas..so,cuti yang amat singkat(4hari) mmg xcukup..tp,bersyukur la..ad jgk cuti..i just feel tired..ad satu hari,first time sy xjoin study group..sy rs sgt down..sy rs sgt xmampu..entahla..mcm2 yg ad..mcm2 benda yang buat hati xselesa..sudahnya,sy pecut motor,terus nyorok bawah selimut kat katil queen saiz..situ,nanges puas2..nanges sampai saya letih and tertido?nape nangis?entah la..dada rasa sesak.jiwa rasa bercelaru...susahnya,,susahnya...saya rs,nape mudah kaw keluar..diam2 dalam sana sudah...tiba2 teringt satu petikan..ni ALLAH yang berfirman..kata-NYA


"Ketika Aku menciptakan seorang wanita, ia diharuskan untuk menjadi seorang yang istimewa. Aku membuat bahunya cukup kuat untuk menopang dunia; namun, harus cukup lembut untuk memberikan kenyamanan "
"Aku memberikannya kekuatan dari dalam untuk mampu melahirkan anak dan menerima penolakan yang seringkali datang dari anak-anaknya "
"Aku memberinya kekerasan untuk membuatnya tetap tegar ketika orang-orang lain menyerah, dan mengasuh keluarganya dengan penderitaan dan kelelahan tanpa mengeluh "
"Aku memberinya kepekaan untuk mencintai anak-anaknya dalam setiap keadaan, bahkan ketika anaknya bersikap sangat menyakiti hatinya "
"Aku memberinya kekuatan untuk mendukung suaminya dalam kegagalannya dan melengkapi dengan tulang rusuk suaminya untuk melindungi hatinya "
"Aku memberinya kebijaksanaan untuk mengetahui bahwa seorang suami yang baik takkan pernah menyakiti isterinya, tetapi kadang menguji kekuatannya dan ketetapan hatinya untuk berada disisi suaminya tanpa ragu"
"Dan akhirnya, Aku memberinya air mata untuk dititiskan.
Ini adalah khusus miliknya untuk digunakan bilapun ia perlukan."

kata2 ni saya simpan dalam satu diari..baca dan tiba2 rs bersyukur sbb air mata ni milik saya..yang xakn pergi..dan xakn diambil sesiapa..yang kekal di sisi..cuma,syg nya kita biasanya mengeluarkannya saat kita berduka...


sampai petang,sy tersedar,agak bengkak di situ..xkeluar bilik sbb malu..hati,bersabarlah engkau..semua yang mendatang hanya utk mnguji sejauh mana kuatnya kamu..bukan kah kamu yg sentiasa kuat sebelum ni?bukankah kamu yang sentiasa sabar sehingga saya ke tahap ini?uwaaaaaaaaaa....

Sunday, December 19, 2010

kali ke 2?

sy xnak rasa utk kali ke2 la...
hukum karma...
ape yang kaw buat nnti kaw dapat blk..yg lagi teruk,kaw dapat lagi dasyat..

sy buat ape? =((((

jiwa kacau? g cuci mata boleh?..

huwaaaaaaaa...
jiwa kacau lor skang..ntahlah mana pulak silap saya..nk kata sy garang,sy tanya dah cukup baek..tp,awk xsuka sy kot..sy xde jawapan tu la...

otai n sue ajak p pasar malam..pasar malam cina ke melayu?otai kata kalini pasar malam melayu..al maklum,mmg susah gila nk dapat pasar melayu kat ipoh ni..celik mata,cina,angkat muka,cina..mkn,minum semua nampak cina..aihhh..bangang sungguh cina pompuan yang hon ak td..ahaaaa..mest lar cina tu nek kereta yang xberapa mahal..mcm dia mampus kalau bg jalan kat ak..f***** chinese..mentang2 ak ngan motor je...

jalan2 kat pasar mlm,agak heran,pesal nmpak muka putih2,mata sepet,hidung penyek2..kata pasar malam melayu...jalan lagi smpai hujung n gelap..da abis kedai rupanya..xde pasar mlm melyu pun!!!...

tb2,tergerak hati nk tanya bdk pmpuan yg ntah sape2..dia kata pasar mlm melayu kat lagi hujung..lepas tempat gelap td,ad lagi satu pasar mlm..haaaa,tu la pasar malam melayu..owww..betul la..diorang separatekan..kata 1 Malaysia..mcm shit...bila parking motor kat depan pasar malam melayu je,terus lubang hidung terbukak..ngeee=DDD..ad bau melayu..keropok lekor,ayam goreng,sate..waaaaaaaa...n paling best nampak orang2 kulit  sawo matang,hidung yg xberapa nk penyek,n mata yang xberapa sepet..tu la org2 melayu..waaaa..rupanya student poly depan tu..
seronoknya blh tgk org melayu..seronoknya blh cuci mata mlm ni..kihkihkih...

Saturday, December 18, 2010

want me?

Are you with me?
If you want me, wait till the time comes. I'm saving myself for you. love is more than just sex. Well I do want you. and I'll wait till the time comes. I'm saving myself for you. I heart you so much

Thursday, December 16, 2010

in real painful stomachache

andaikata menyakitkan hati orang yg kita syg tidak mmberi kesan pada diri kita,buatlah...
sy ini hanya bunga...yg blh ditukar ganti..sampai masa ia layu dgn sendiri..saya memang mengerti
hehehee..=DD..
tata...

Tuesday, December 14, 2010

reunion 12/12

reunion 12/12..batch 03-07...
meh la nk cerita semu psal reunion kalini...
first when i decided utk buat gathering ni adlh selepas reunion kat mid valley baru2 ni..rs mcm semua org gembira..ad lah 4,5 org or lebih lagi bertanya .soklan2 mereka
mereka;mi,bkpo buat kat mid?jauh la...
mereka;mi,bkpo xwat klate?kalu wat,tobak ak g..
mereka lagi;mie,sapa hati wat reunion sep mg xajok..doh la wat jauh2..skoloh klate..
mereka dan mereka;wei,wat la klate..rentas lautan pun ak past g eh..

ni la soklan2 yg bertanya mcm im d one yg buat reunion kat mid tu..im not..padahal,sy hanya menghadiri n bkn planner..so,bila ramai saem2 mcm nk g,terlintas idea nk buat reunion p,nk wat besar2ran..rs lama sgt xjumpa saem2 lama yg skolah smpai form3 esp..yg skali smpai form 5 pun xjumpa..then,ms jumpa wanis kat mid,bnda ni pun diputuskan..i did a survey la..and most of them mmg nk g..kalau kira2,mmg lebih 80 org..

thnk a lot tu aje n rafik sbb bnyk sgt demo2 buat utk reunion ni..v komitmen n tlg bnyk bnda..i tot mslh bajet yg jd prob rupa2 nya mslh ORG2..siyes shit i said,i started to hate kwn yg xpk kawan..ore klate yak,xnero saem..ingt senang ko nk buat bnda ni?bnda ni utk ak ko?no,ni utk semua org..dnt u have a piece of heart utk v kerjasama?fine la utk org2 hk susah v kerjasama sbb ad kelas n have to go back early..p,yg demo2 ni n sy sndiri geram org2 hk x g n alasn sgt la xmunasabah...n those people adlh org2 hk dulu geram2 sbb wat reunion kat mid..n bila wat kat klate,alsan like shit..

n ad la krisis hk xle elak..malas nyo nk pk...
xmarah n geram sbb xg..it's up to u all la..nk g,g la..xse g pun,its sooo okay..tp,those yg susahkan org laen..hmmm,then we conclude yg sep smip mmg la xspotim...

we asked for date suggestion..nobody respond..then,kami set la tarikh.bilo set,ramai la plok bgtau tarikh xkena n mcm2..n we do ask suggestion pasal aktiviti p,still,u all are so sportim..then,we are d one jgk yg decide...eii,susoh sgt2 nk dapat komitmen org..nk tnggu confirmation 1 hal..ok la,ssh nk tgk cuti..xpe la..tnggu la lagi sy n diorang ni..then,hntar msj,reminder..bgtau suh tnggu lagi..ok jgk..tnggu la lagi..kalu xnk perg,bgtau la sepatah..jgn senyap xrespon..punya la susah nk dapat a gud respon...yg bila saya tanya leklok,yg reply msj agk kurang ajar,ad jgk..p,xpe la..sy bkn buat utk diri sy..
smpai ad org bgtau
'mie,xsumo org hargai kawan2 lama bila ad org baru..xsmo org sungguh mcm kito'..yela,terima ayt tu..
n tetiba sy terpk,mmg sep2 ni selalu jgk kuar n jumpa kawan2 rapat n geng masing2..tp,utk jumpa kawan skolah yg agk xrpt dulu,mmg xpenah la..sy sendiri,since kuar dr smkip,mmg xpenah jumpa amer,mira,rohim n bbrapa org lagi.tu la fungsi reunion ni pd aslnya..yup,ad yg kate 'xpe la xg reunion kali ni,sbb da biasa jumpa kt mn2..'n yup,korg yg rapat2 mmg selalu jmpa..so,bila la ex-smkip hk semua2 akn berkumpul setempat n jumpa even kita xrapat time skoloh dulu..hmmm



sapa la hari yg ditetapkan..n d day was okay2..juz serabut sket sbb mmg xrajin handle n hk handle plok 2,3 org jh..we did try d best..
bila ad org komplen,one of us kate 'geram nk simbah ngn air panas..time mntk cdangan ,xse bui..pastu,time komplen num 1.ingt ni mcm nk wat reu kat kb mall ko?' but u all have right to judge..
n ad jgk hk puas hati..terima kasih n i take it as a compliment..

but u all are so sweet,even ad yg xkena tema still xde yg datang ngn selekeh2..next 5 or ten years coming,buat besar2ran gni,kte dress up lagi wowwwwo ok?sbb ms tu may b ramai da keje n stabil..

i was touched by wat rohim said
'mie,thnk buat bnda ni..ore g jgk.sbb xdok org nk tlg wat reunion besar2an gni n xdok org nk tlg handle..'thnk sgt2,,to dd,dayah,wanis,ezie,wani,peyuh,nazirah..thnk sbb mari n support ak..utk tetamu ppuan yg laen jgk..ema,dora,peje,mar,shidah,farah,mira,yati..thnk..maaf la andai mjlis tu xberapa sempurna p,tu frst time..n im so sori kalu bnyk sgt cacat cela..

bagi pihak krew,u all just dnt know how pening we were utk buat yg terbaik..how worried we were..but,dats d bast we can do..yg baek tu,dtg dr ALLAH..yg xbrape baek tu,kelamahan kami...

may be 10 tahun lagi akn wat besar2ran gni..n i swear God,bila da ad bajet sendiri,sy akn sponsor 100% ..hahaah..coz my time kat smkip xde yg blh diganti..memory yg xakan kembali..,juz blh jmpa gni2 jh..n i will try my best utk attend mana2 reunion cz i siyesly dnt have time utk balik n juz jumpa 2,3 org gtu jh melainkan reunion besar2 sbb cuti yg mmg xakan sama..

utk semua,thank.. =))

jumpa lagi len kali..till then,take gud care =DD

Thursday, December 9, 2010

peristiwa 'ngeri' sebelum dan selepas shopping...

uwaaaa..harini first day exam(exam dua hari je)..hehehe..konon2 la blh jawab MEQ td,dgn gembiranya la,all of us (mimie,nedy,abby n sue) decided to go for a not-so-window shoppng..juz beli baju..n im lookng for a baju utk reunion...ceritanya bermula:
kitorang g melahap roti canai dulu..n me n nedy nk beli baju,sue nk ikot,tb2 abby kata nk ikut jgk..tp,dia nk balik tukar baju dulu n nk berak sbb dia cirit...
kitorang pun pecut la motor masing2 balik umh dulu..
lepas tu,kitorg melolong la dr satu butik ke satu butik dekat greentown nova tu..area2 situ la sbb da muak g ipoh parade xde yg berkenan..park motor,pusing punnya pusing,still xjumpa..ad la 2,3 helai yg cantik,p xaffordable.tb2,perut si abby ni meragam n dia nk balik..so,sy la yg tukang bwk motor..n for ur info,i ade lesen big L sahaja..bawak la mcm taiko,cross sana,cross sini..smpai kat simpang,owww my GOd,ade polis trafik buat roadblock...xnampak lnsung..sgt la cuak sbb xbawak lesen,ic xbwk..da la lesen L,bawak org..dalam keadaan2 kalut tu..
'b,cepat b..polis!tukar2...!' dengan selamba bodohnya kitorang tukar driver..abby duk belakang sy,jd driver...xtahan nya,sbb cuak yg teramat,kitorang tukar depan2 polis buat roadblock..macam la polis2 tu buta xnmpak kitorng tukar driver kat tgh2 jalan tuhapalagi,memang tak polis2 nk lepas..duk jerit2 sbb kitorg tukar driver..hahahah..dia kata
'ape tukar2 driver mcm tuh...dah la depan2'..i just dnt know wat to do la,uncle..
polis;lesen mana?
abby;(sengih)bawak keluar lesen
polis;nurafeeqa..ic kamu mana?
abby:ada!(still sengih)(tunjuk ic)
mimie;?? sengih jgk..hehe..polis tu diam..nama dia Chandra..
polis tu pandang sy..
polis:kenapa kamu tukar driver td?
mimie:oww ni motor dia uncle
polis:dah kamu yg bawak,kenapa?blh plk tukar2 driver..dah la depan2 kami.
mimie:(sengih..xtau nk bg alasan ape)owhh..dia ni nk berak pak cik..dia sakit perut..tu yg saya bawak
polis:(diam lama)..mana ic kamu?
mimie:tertnggl kat rumah..err,dgn beg2 skali..
polis:lesen ad x?
mimie:ad.kat umah jgk.
polis:lesen ape?
mimie:errr..(gagap..nk tipu ke x ')lesen L je,uncle' dia pndang mencerlung..x puas hati kot.tp,sy jujur ,uncle! dia mntk tgk road tax abby.clear n dia lepas..sue n nedy naek motor lagi satu sengih2 n gelak2 je..selamat dunia akhirat ...xjd si abby ni nk berak..hilang terus sakit perut dia...
ingat kan mmg imposibble la tgh2 hari buta terang benderang ni nk kena roadblock pape..sbb biasanya mlm weekend baru buat.xboleh jd ipoh ni..mnggu ni da dua kali kena..haritu ngn jpj..naseb bek sempat nyorok blakang lori..jpj tu xnmpk..harini,ngn polis trafik lagi..
lepas kena tahan tu,xjd la abby nk balik umah..n kitorang sambung la shopping..lokasinya butik2 area kat bandar ipoh plk..smpai la letih n agk panas,kitorg decide nk p ipoh parade je..
punya la round satu shopping complex tu..smpai tingkat atas n kedai paling lastttttttttttttttt.da penat,letih,xlarat,lenguh kepala lutut,segala urat saraf,kitorng decide 2 kedai last..
owww,baju,di mana kamu,yang mana satu pilihan kalbu..rupa2 nya kat situ..kat kedai palng last pilihanku'kemain la hepi n puas hati..n msg2 da dpt barang2 kecuali sue..bila sampai kat parking motor,owww my God skali lagi...dua2 motor hilang!!!!! cuak gila r ingt da kena curi..mmg abis la kalau kena curi..
cari punya cari,rupa2 nya kena angkut dengan DBI...!siakap sungguh..gila babeng malang harini..kuar lagi duit nk kena byr nk ambik motor...

kesian awatif rushing2 ambik kitorg dr parade,balik umah jap ambik kad matrik n p DBI..uwaaaaaaaaa..malang sungguh nasib harini..

Wednesday, December 8, 2010

saying gudbye..

sumtimes,when u say gudbye..u juz dnt expect the other person to say d same thing too..
sumtimes,u wanna hear 'dont go yet,plz..i need u'.. 
                                              

                                          true or not??

Monday, December 6, 2010

cita-cita...

minah nk membebel kat blog ni lagi...dgr ya..

korang mest ad cita-cita kan?masa kecik2 dulu ke?skang ke..
ni nk citer sbb td g korek barang2 lama yg sy bawak ke ipoh ni..
kat umah aritu pun selongkar atas almari n jumpa my old stuff..for u olss info la,i ni suke sgt menulis2,menconteng2..kalau dulu,pantang boring dgn mana2 ckgu,kat buku tulis muka surat belakang skali mula la menconteng xtentu hala..bnyk sgt..surat cinta monyet yg entah pape..suka tulis nama sendiri...mcm2..

n terjumpa lah satu helai kertas..ahaaa,tu kertas mas nk masuk darjah5..hari pertama sekolah..cikgu suh tulis biodata masing2..


nama;
umur;
alamat;
nama mak;
nama ayah;
adik beradik;
anak ke berapa;
bla;
bla;
bla;

sampai part cita2,yg membuatkan sy sengih..

byang kan
cita;doktor(tu ambition kebanyakan org,nk jgk),engineer(rs cool),polis(sbb dulu suka tgk gerak khas),lecturer(sbb org selalu sebut),cikgu(rs cikgu ni sgt power)..tu la cita2 saya yg konon nya nk jd semua bnda..tp,tu ats kertas je..cita2 sebnar masa kecik2 dulu?jeng3..
sy nk jadi cashier kat supermarket..ye,siyes..dulu,ms kecik2 ,ibu bawak g kb (dulu zaman the store n pantai timur),waaa...sangat hepi tgk cashier tu kira duit..im impressed gila babeng ar..

masa drjh 4 sy tulis cita2 tu kat atas kertas n anta kat cikgu tp kena marah.. =((..dia kata saya ni xde cita2 lain ke..sy fikir..nk jd cashier salah ke?bkn cashier kedai2 kecik..cashier supermarket,beb....my ibu kata..xsalah  jd cashier tp jd cashier kat kedai sendiri..masa tu sy xpaham cashier kat kedai sendiri..skang baru gue ngerti,buk..

sejak peristiwa kena marah sbb sy tulis cita2 nk jd cashier tu,sy dah xtulis cita2 tu..tp,still nk jd cashier jgk dalam hati..hehehe..n tu la senarai2 cita2 yg sy tulis lepas peristiwa kena marah tu (doktor,engineer,lecture,polis n cikgu)..

ntahlah sekarang mcm mana blh tercampak kat sini.....papa ku,ini untukmu..hadiah kerana membesarkan ku.. <3 <3 <3...

nama saya nursyamimi bt mat rani..

haaa..mimie mat rani tu nama saya binti bapak saya,oke?
bkn nama samaran,nama org laen,nama,glemour ke pape...
kihkihkih..nk gelak bole?

saya nk exam..final belum lagi..
so kepala sy sgt pusing..masa ni xmengantuk lagi...biological clock ku sudah terbalik...

ad yg xkena dgn hypothalamus ku kah??..

sukanya dgr lagu brunor mars.. just the way u are..ni lirik dy..


Oh her eyes, her eyes
Make the stars look like they're not shining
Her hair, her hair
Falls perfectly without her trying

She's so beautiful
And I tell her every day

Yeah I know, I know
When I compliment her
She wont believe me
And its so, its so
Sad to think she don't see what I see

But every time she asks me do I look okay
I say

When I see your face
There's not a thing that I would change
Cause you're amazing
Just the way you are
And when you smile,
The whole world stops and stares for awhile
Cause girl you're amazing
Just the way you are

Her nails, her nails
I could kiss them all day if she'd let me
Her laugh, her laugh
She hates but I think its so sexy

She's so beautiful

And I tell her every day

Oh you know, you know, you know
Id never ask you to change
If perfect is what you're searching for
Then just stay the same

So don't even bother asking
If you look okay
You know I say.

ngeee=D..awk,ngee tu adalah sengih yg sgt lebar..=DDD...

u r amazing just d way u r...
n i love u just d way u r..
no matter wat they said or tell..
u r who u r..n its enuf already...
jd la mcm ni..sy sgt hepi.muahahahahaha

Sunday, December 5, 2010

cuti yg xade..

waa..almost all la..
'mie xcuti'?
'xbalik lagi ko'?
'bilo cuti?'
'ipoh lagi?bilo balik klate?'
waaaaa.........dats d fact...wa xde cuti..wa punya cuti pelik woo..org cuti,wa xcuti..wa cuti,xde org yg cuti...huhuhu...skang ni,dapat cuti jumaat,sabtu,ahad pun,terus pecut motor g beli tiket..lu ape tau?
tu da kira cuti lama..kalau x,sabtu ahad je..cipai sngguh..ni tepat 4.21 a.m,still bersengkang mata...sambil menunggu 'seseorang' jgk..RCMP ni sumpah kedekut cuti..da la abis ditariknya cuti end of module...hmm..CNS nye module exam g buat hari khms n jumaat plk..siakap sngguh...kalau x,khms mlm da blh naek bas or,jumaat pagi...cis,cis,cis....


bila last cuti panjang?(berfikir)
haaaa,masa raya puasa =DD..sengih kan?semnggu..lepas tu mmg stay ipoh n hanya org yg kuat n mampu tahan je sanggup panjat tangga bas n duk ats kerusi yg xberapa empuk tu selama 6 jam utk cuti 2 hari!!siakap lagi wuuuu...sy lah orangnya sbb terlalu homesick...

btw,my sister balik mnggu ni..katanya,skrg ni masih dalam perjalanan kembali ke UIA..ntah nape minah ni balik padahal xde cuti pun..kot ya pun,tnggula mnggu depan..tp,naseb baik dia balik..penyakit lama dia dtg balik..asma..ptg td i called my papa,he said he was in hospital sbb my sis kena serang asma..owhhh..now i see,ad hikmah nape dia balik...n im so worried rite now sbb dia ats bas n ats bas tu sejuk,nauzubillah...
harap2 she's ok n i plan im not goin to sleep until she's  textng  me bgtau dia da selamat smpai.....semoga selamat sampai...doa utk kamu,dear..

ok,minah..jgn merepek...actually,tgh baca physio tajuk 'VISION'...n diganggu konsentrasi dgn bunyi tikus yg tgh mencari mknn kat dapur..vavi nye tikus...rs nak bius biar mampus..perosak alam..

p/s;lama gila lu maen futsal..

Monday, November 29, 2010

study kat mcd n dating kat library..

hummm..humm..ni isu yg nk dikupas.ececeh..
frst thing first,lately ni selalu la jgk pergi mkn mc d.lunch or happy meal..n mc d time2 tu mmg sesak la...most of d time ,kena tnggu utk cop tmpat kalau dtg waktu tu...ap yg sy xpuas hati(mcm org peduli),McD tu dh mcm lbrary..tempat org study..ramai je bdk2 bawak buku la,laptop la..come on la wei..mmg la mcD sediakan wifi,tp,jgn smpai susahkan org laen..sy tgk diorang duk tercongok dgn buku setimbun...kalau nk apply dasar pandang ke timur yg penduduk jepun selalu buat(mmbaca di mana2),xpyh la smpai susahkan org laen..mak aihhh,lama elok je kitorg tnggu nk mkn..kalau ngn kawan2,blh lagi.aritu,g mcD ngan my mum,kesian org tua duk berdiri tnggu org laen habis mkn..yg si kaki2 study kat mcd buat bodoh je..geram nk halau je org yg tgh study ni.my mum said 'biarla.budak2 baru nk start blajar kat mc d..'.mcd tu tempat mkn la..org nk mkn...bkn study yg jd mslh,tp tmpat..kalau xde org, laen la citer..xpaham betul..mcd tu bkn la condusive sgt nk dibuat tempat study..dah la bising,ramai org..nk kata mkn smbil study,tgk burger da abis,tnggl air je..tu pun may be air yg kali ke berapa g refill..bgs btul mcd ni buat servis..

ni lagi satu bnda terbalik,kalau mcd dibuat tempat study,library plk g buatnya jd tempat dating..sbb ape?bb sunyi n xbising..pandangan mnggoda masing2 smpai nk keluar anak mata..xlepas pandang woo..hahahaa...sengih xpyh citer la..may b syok kat library sbb blh ckp suara lembut,pelahan2,mnsnya,mnjanya,cutenyaaa lahai...'nape awk ckp lembut sgt?sbb sy mmg ckp cara mcm ni,wak..'pdhal sebab ibrary xle bising.

entahla..xsedar plk bila fungsi library n mcd ni bertukar

p/s;mcd patut sediakan prkhidmatan pinjam buku kot n library plk sediakan perkidmatan order mknn...=))

Sunday, November 28, 2010

kenapa celine dion?

ad plk org msj fb tanya,nape letak lagu celine dion kat blog??nk gelak je rs..xblh ke?

xpe la...if u know song kat blog ni,for sure u read my blog kan?so,i answer ur ques here..hehehe..
1-sbb suka lirik dia..sgt la soft...
2-lirik tu mnggmbarkan my family
3-suara dia best..
4-sbb lagu laen xbest..
ok?terima kasih kerana bertanya

nk maki!

nak maki,boleh?peduli hapak kalau xblh..harini sy bertukar mnjadi ak..split personality..i can be 'baik' one..p i can be an evil too..hahhhh..
menyampah btul ngan manusia naek kereta yg pentingkan diri sendiri..td,ak p tesco..kalau g tesco xkan nk beli sabun je kan..mesti la bnyk2 barang..kalau kat klate dulu,tesco tu mcm mydin)gedung memb0rong)..so,bila tesco da ad kat klnta,tesco n mydin adlh 2 bnda berbeza..
dengan barang sebabun n denagn motor kriss ka je yg penuh kat depan n nedy barang2 kat tangan lagi..ak cross la jalan..si malaun kereta tu tiba2 hon..ponn!ponn!..bukan sekali,dua kali si**...ak terkejut beruk ats motor mampu mnyumpah n membebel je..wei,dah la tgh hujan..kaw sedap la dalam kete ad aircond..ak ni sejuk nk mati..jalan da licin,hujan mencurah2 n plus ak rabun la si**..geram!naseb bek xlanggar divider sbb terkejut..kalau x terguling ak n nedy ngan barang sebabun nk masak sbb ak sengkek xde duit n xle mkn kat kedai skang ni!!!!!kalau xmati,cacat nk tnggung ke?kalau ak mati,xsempat ak nk jg mak bapak ak,n ak xkahwin lagi,bongok!eh.geram btul ak teringt yg dia hon 2 kali..ingt ak pekak tu..kaw yg sombong berlagak xbg jalan...eleh,kaw naek bmw ke...mercedes ke yg nk blagak sgt..kaw sorg je pakai kete..

tlg la pemandu2 kereta..anda dengan kereta.kami ngan motor cabuk je..nk relai bila2 masa..anda dalam air cond,kami tgh hujan..anda duk sedap2 luas,kami penuh barang2..setakat bg laluan n elak accident,perlu ke nk mrh2 smpai hon 2kali..

sampai umah ak ,nedy n abby gelak je tgk diri sendiri...rs sgt pathetic..dgn barang bnyk2 sbb xde duit nk mkn kat luar hujung2 bulan ni,dgn naek motor je angkut barang2..pecut plk tgh2 hujan...dengan abby rambut mcm bulu kambing bersepah...hahahaha....nice one,mybabies... =).. terubat rindu kat korang yg skang jrng skali...

formspring.me

tanya segala yg mungkin =D http://formspring.me/mimiematrani\

Saturday, November 27, 2010

saya hanya manusia..

ya...saya hanya manusia..
yg hanya blh simpan geram,
wpun dalam diam..
sy hanya blh marah,sy hanya blh menangis...sy xcukup baek kah?sedikit kesalahan mcm segunung sy dibalas...
ibu sy kata jgn balas perbuatan org...sabar n sabar...

rs2 mcm nk biarkan sahaja dengan kaw punya dunia tp..

mcm mana sy nk bgtahu sy punya duka??

kerek sial sy kan?

isyhhh..exam lagi dua mnggu...agak serabut di situ..agak penat di situ n agak pening di situ..

maaflah,sy xsempurna...mcm mna sy nk betul semua??



 



.

Monday, November 22, 2010

all d way from ipoh ti klate n to ipoh..

sy xbalik raya aji,so sy decide nk balik weekend..2hari pun ok la..tu pun naseb bek la si bob n kawan dia nek keta..jimat dr nek bas..all d way from ipoh to klate,sy xtdo sedetik pun n duk berbual ngn awe n bob ni..hujan sgt lebat kat rantau pnjang..utk bob n awe sie 'len kali kalu sep mg nk balik,ak nk jd penumpang tetap kat blake,deh?'kui3..


d next day,i met my besties,siti fairuz latif.dia kata dia makin gemuk?not at all..juz nmpk la sedikit berisi dr dulu..hehehe..i got a teddy bear..biri2..okey la,fren,ill take gud care of it'..n sy jumpa zan n illi yg mmg sma lama xjumpa nga peyuh even mereka2 ni still kat bumi malaysia..we had a very long conversation..hehehe..seronok!!

the,si aje datang ngn apih n rafiq..kemain lama kami2 ini menunggu cik abang ni yea...huhuh..n aje ajok g tgk hotel..opsss..dnt get me wrong..utk reunion,oke?
the hotel sgt la bgs..kami2 ni pilih dewan hk paling besar..woowww..so,sy sgt harap reunion ni jd wpun tlalu bnyk dugaan..dr frst day sapa la harini..hmm..kemah mlk sep2  smkip hk mmg sporting gilo vavi!!!..time buat kat mid,ramai hk komplen buat jauh,xle g..time buat dekat,mcm2 plok..bravo...xkisahlah..bia la..utk hk bersungguh,terima kasih atas komitmen anda..harap sgt2 reunion ni jd tmpat kito kumpul lepa hmpir 3tahun xajim jmpa..ms kat skoloh dulu pun,xdok la tegur mana..bia la..mls nk ulas pnjang2 ngn orang2 hk xse g sbb hk mmg xmunasabah..well,a very big smile goes to rohim sbb bersemanagnt..n utk aje hk dr awal v penuh komitmen..utk apih hk g tgk hotel jgk..utk fairuz latif..utk dd hk xdee jupo..utk hariz ismal hk nk mari p xdok jodoh kito jmpa haritu..utk rafik sbb yak nk v full support..utk dayah zakaria hk still nk g wpun ramai saem2 kacip dio xdpt mai...terima kasih..harap jd la deh..then,decide la ngan encik faiz(yg urus pasal dewan n menu)..so,sukacitanya hotel telah ditempah =)) 


hehehe..esok tu,ad org kol ajok g umah peyuh..for sure sape2 yg kenal sy tau sape..dia kate xpenah2 bwk kete,hr ni bwk kete =DD..hahha..thnk a lot for coming,oke?i appreciate it so much..bbaloi la awok bwk kete sbb dapat coklat dr new zealand n hadiah hk comel tuh kee?




sy g lawat umah nenek n tok ayah sy..da tua n uzur bena sy tgk esp tok ayah..plz tnggu sampai mi kijo sbb nk balas jasa2 mok n tok ayah jgk hk bnyk sgt tabur budi....plz3...

n tba la mlm sy balik ipoh..huhuhuu..6jam hk sgt menyeksakan..sy bnjir,oke??hahahaaha...ingt sy duk sorang kat double seat tu..smpai t.merah ad llaki nek n duk seat sebelah..kalu mulut tu diam,xpe..ni dh la gatai,merenyam plok tu..naseb bek xnek penampar je..sudahnya,even lelaki tu tdo pun,sy still xtdo..bimbang wooo...smpai la ipoh..n nek teksi..kira berani mati la tuh nek teksi dr medan gopeng pg2 buta n sorang2..terima kasih nedy sbb bgn n bkk pintu pagar utk sy..kalau x,mmg naiya sy nk pnjat pagar tu pg2 buta ngan beg sebabun..selamat la sampai walaupun kelas harini sgt la xdpt diselamatkan walaupun 1 kelas...huhuhuu

Thursday, November 18, 2010

Adha di ipoh..

waaaa..raya di ipoh was not bad at all..n d day went so well...wake up early in d morning after sy tercium mcm kebakaran..remember last nght bfore i sleep,susue told me utk bgn pg bkr satay n i did promise ngn nedy nk buat koktail..for sure sy d last one yg bgn..i received 2 msj..from my sis..selamat hari raya,kak mi..waaaa..sebak n sempat dua tiga titik..pastu,bila bau getah yg dibakar mkn kuat,sy bgn n see everybody kat umh ni da bgn..koktail da siap n api nk bkr satay pun da ready...sapu porch je la yg blh sy buat..then,otai suh p mndi sbb nk p msjid smbhyg raya..dia ajak sy jalan ..dia kata lagi bnyk pahala dpt.i doubt it..bkn doubt yg pahala bnyk..doubt pasal sy akn jln kaki..sy xmndi lagi.hehhehe...last2.sy nek motor ngn nedy..frst time smpai msjid smyg raya awal..sgt indah kudengar alunan takbir..
balik tu,satay da abis dibakar..juz reheat blk lauk2.lontong,kuah kacang,koktail...n bila da siap..mjlis pun bermula..xsmpai separuh,rs my perut sgt la penuh...sgt sedap n smua org sgt hepi..ad yg dtg umh kitorg..


 

ngeee=DD..then,kak dd col suh p umah dia sbb dia buat nasi beriani..waaa,dgn perut penuh2,kami xmungkin menolak..rezeki jgn tolak kan?pegi la satu rombongan,dua buah kereta..pns 2 gila nk mati haritu..smpai je,terus terkam nasi beriani k.dd..sedap woo..lepas da nk kawen ni,k.dd...hehehe..dgn muka xmalunya mkn n terus mkn..sempat kk dd snap pic kitorg bnyk2...sygnya gmbar2 tu xde ngn sy lagi..p,ni blh la kot










pastu si mimie,ika sariy n nad ajk p umah diorg plk...kami sengih n xtolak lagi..rsnya,perut still ad space kot.hehehhe..smpai umah dia,punya la best gila..ad nasi jordan,pperut sy terlalu penuh utk terima sebarang nasi..p,bnyk jgk mkn lazenia mama nad buat..best sgt2..hahaha..murah rezeki kitorg..thnk korang.. =DD





ni umh mimie yg kunci..




last skali ms smpai umh,smo org xlarat sbb kenyang..sue smpai tdo terus n sakit blkng..nedy xnmpk muka terus msk bilik..hehehee..seronok~~

SELAMAT HARI RAyA AIDILADHA

wueeeeeeeeuuuuuuuuu

uwawawawa...
wanna say sumthng...
hate u,bitchy...out of my life pls

Tuesday, November 16, 2010

sayu =(((

sayu je bila dgr takbir..sayu sgt2..biasa mlm2 raya duk ngan my sis yg kecik2 n ajr diorg dgr takbir...agak2 nya pe yg diorang buat skarang eh?mest ila tgh gosok baju utk bdk2 ni pakai esok..kak ah n aida mest dlm pjalanan..mimie?stuck in ipoh shit!!!!!!!...hahaha...xkol ibu pun harini..sbb takut nangis..tnggu ibu kol..huhuhuhuhu....sedih wei lokkkk....bkk2 fb semua org 'selamt hari raya..da smpai umh' 'home sweet home' 'yess..esok raya...tgh tolong mak kat dapur' 'yeaaayy..esok blh tgk atuk sembelih lembu'
mimie???? 'yeaaaaasssssss!!esok raya kat ipoh ngn kawan2 senasib' =DDD

selamat hari raya semua

Sunday, November 14, 2010

raya haji..

ahhh..sudah terbukti,termaktub n mmg sah2 sy xbalik raya haji...huuuuhhh..fine la...kedekut sngguh..xpk ke org nk raya kat uamh..bg je la cuti khms,jumaat tu..ok..plan2 nya disebabkan kitorg xbalik,maka ramai2 la share nk buat mkn2 kat umah..menu nya..jeng3..

  1.sate+kuah kacang
  2-mee goreng
  3-lontong
  4-nasi himpit
  5-kek batik
  6-koktail

td,dah p tesco n shopping brng2..konon2 bnda ni blh hilangkan sket sedih sbb xdapat balik kmpung..ala2 kat perantauan..cehhh..p,sy sgt berdebar n takut sbb sy tau mest sy akn sgt2 sedih haritu..pagi raya ibu xkejut,xdgr papa mbebel marah2 sbb sy lmbt bgn nk g smbhyang,n xdgr my sis bising2 nk pakai baju raya n mntk gelang,rntai dgn ibu..n xsama2 g umah mok(my grandmum) n i miss her rendang n nasi hmpit buatan tangan dia sendiri...="(((.. terlintas,tahun depan sempat lagi ke eh?sy nk rs rendang dia lagi..sy nk tgk tok ayah sy sembelih lembu lagi..10 zulhijah ni genaplah setahun sy xjumpa arwah maksedara sbb last sy jumpa ms raya haji tahun lepas..n lepas tu saat2 akhir pun sy xsempat tgk dia n xkan tgk dia lagi sampai bila2...='(((((..owhh,lupa nk bgtahu,ank arwah dapat 5A..alhamdulillah perkataan pertama sy sebut..barangkali kalau arwah masih hidup,mest buat sumthng raya haji ni..tp.......

teringt sy pernah terdengar arwah nk bawak anak2 dia pergi sarawak lepas ank dia habis UPSR..tp,kita hanya merancang..yg tentukan adlah DIA,kan??

sy takut sy nangis pagi tu..lately ni pun,da sgt terasa..tiap kali lepas mandi,mest teringt papa sy..masa kecik2 dulu,lepas sy mndi,dia yg selalu ambik towel lap rmbut sy..dia kata 'papa nk mesin rambut dgn tuala' sbb dia akn buat dgn sngt laju ..masa satu family tdo kat hotel,my papa akn ambik hair dryer n dry kan rmbut kitorg =)))..
nk beli satu hair dryer so dat my papa blh buat bnda sama lagi =DDDD..='''(((((.. rinduuuuuuuuu




 
                  raya puasa 2010


t

Friday, November 12, 2010

jangan mencari jodoh yg terlalu sempurna...

ahaaa..sy tertarik dgn kata2 artikel nih..humm..mungkin blh dikongsi bersama


Jika kamu memancing ikan....Setelah ikan itu terlekat di mata kail, hendaklah kamu mengambil ikan itu....Janganlah sesekali kamu LEPASKAN ia semula ke dalam air begitu saja....Kerana ia akan SAKIT oleh kerana bisanya ketajaman mata kailmu dan mungkin ia akan MENDERITA selagi ia masih hidup.
Begitulah juga .........
Setelah kamu memberi banyak PENGHARAPAN kepada seseorang...Setelah ia mulai MENYAYANGIMU hendaklah kamu MENJAGA hatinya....Janganlah sesekali kamu meninggalkannya begitu saja....Kerana dia akan TERLUKA oleh kenangan bersamamu dan mungkin TIDAK dapat MELUPAKAN segalanya selagi dia mengingatmu. ...
Jika kamu menadah air biarlah berpada, jangan terlalu mengharap pada takungannya dan janganlah menganggap ia begitu teguh.... cukuplah sekadar keperluanmu. ...Apabila sekali ia retak.... tentu sukar untuk kamu menambalnya semula.... Akhirnya ia dibuang....
Sedangkan jika kamu cuba memperbaikinya mungkin ia masih dapat dipergunakan lagi....Begitu juga jika kamu memiliki seseorang, TERIMALAH seadanya....Janganlah kamu terlalu mengaguminya dan janganlah kamu menganggapnya begitu istimewa....Anggaplah dia manusia biasa. Apabila sekali dia melakukan KESILAPAN bukan mudah bagi kamu untuk menerimanya.... akhirnya kamu KECEWA dan meninggalkannya.
Sedangkan jika kamu MEMAAFKANNYA boleh jadi hubungan kamu akan TERUS hingga ke akhirnya....Jika kamu telah memiliki sepinggan nasi... yang kamu pasti baik untuk dirimu. Mengenyangkan. Berkhasiat.Mengapa kamu berlengah, cuba mencari makanan yang lain..Terlalu ingin mengejar kelazatan.Kelak, nasi itu akan basi dan kamu tidak boleh memakannya. Kamu akan menyesal.
Begitu juga jika kamu telah bertemu dengan seorang insan..... yang pasti membawa KEBAIKAN kepada dirimu. MENYAYANGIMU. ..MENGASIHIMU. ..Mengapa kamu berlengah, cuba MEMBANDINGKANNYA dengan yang lain.
Terlalu mengejar kesempurnaan.Kelak, kamu akan KEHILANGANNYA apabila dia menjadi milik orang lain... Kamu juga yang akan MENYESAL.....
~renungan bersama~

Wednesday, November 10, 2010

MUKA BERSIH DAN CANTIKKK..



teringat satu masa sy pernah bersembang2 kosong dgn ibu


mimie:ibu,gano(mcm mana) nk muka bersih n napok(nampak) berseri eh?

ibu:nk berseri gano lagi?nati gak(nanti kan)ramai plok hok masuk mitok(ramai yg datang pinang)

mimie:dok eh..at least,napok la comey sket..hehehe..ad dok produk gapo2 hk hk berkesan..ni gak,ngepeng sajo kat tv..xjadi pun(ad xape2 produk yg berkesan.kat iklan bnyk,tp,jarang yg berkesan)

selamba ibu jawab:
xpayoh duk kalut nk pakai produk hok tu,hok ni(xpyh susah2 pakai pruduk ape2)..cukupkans ambik air sembahyang(wudhuk) 5kali sehari n sebelum tidur..buat bnyk2 sembahyang sunat.kalu cuti sembahyang,pun,ambik la wudhuk sokmo..insyALLAH,walaupun xberseri di mata org jahat hk suka kecantikan dunia,tp berseri di mata orang mukmin hk cari kecantikan kekal n paling penting cantik n berseri kat mata ALLAH..

sy terdiam dan sengih =DD..!

fadhilat wudhuk


1. Ketika berkumur, berniatlah kamu dengan, "Ya Allah,ampunilah dosa mulut dan lidahku ini". Penjelasan nombor 1 : Kita hari-hari bercakap benda-benda yang tak berfaedah.

2. Ketika membasuh muka,berniatlah kamu dengan, "Ya Allah, putihkanlah muka ku di akhirat kelak, Janganlah Kau hitamkan muka ku ini". Penjelasan nombor 2 : Ahli syurga mukanya putih berseri-seri.

3. Ketika membasuh tangan kanan, berniatlah kamu dengan, "Ya Allah, berikanlah hisab-hisab ku ditangan kanan ku ini". Penjelasan nombor 3 : Ahli syurga diberikan hisab- hisabnya di tangan kanan .

4. Ketika membasuh tangan kiri, berniatlah kamu dengan, "Ya Allah, janganlah Kau berikan hisab- hisab ku di tangan kiri ku ini". Penjelasan nombor 4 : Ahli neraka diberikan hisab- hisabnya di tangan kiri .

5. Ketika membasuh kepala, berniatlah kamu dengan,"Ya Allah, lindunganlah daku dari terik matahari di padang Masyar dengan Arasy Mu". Penjelasan nombor 5 : Panas di Padang Masyar macam matahari sejengkal di atas kepala.

6. Ketika membasuh telinga, berniatlah kamu dengan,"Ya Allah, ampunilah dosa telinga ku ini" Penjelasan nombor 6 : Hari-hari mendengar orang mengumpat, memfitnah dll.

7. Ketika membasuh kaki kanan, berniatlah kamu dengan."Ya Allah, permudahkanlah aku melintasi titian Siratul Mustaqqim". Penjelasan nombor 7 : Ahli syurga melintasi titian dengan pantas sekali..

8. Ketika membasuh kaki kiri, berniatlah kamu dengan,"Ya, Allah, bawakanlah daku pergi ke masjid-masjid, surau-surau dan bukan tempat- tempat maksiat"

Penjelasan nombor 8 : Qada' dan Qadar kita di tangan Allah.

Ramai di antara kita yang tidak sedar akan hakikat bahawa setiap yang dituntut dalam Islam mempunyai hikmah nya yang tersendiri.







hadiah kecil untuk insan berhati besar..

hmmm..
mlm td sy mimpi..mimpi kt d only man i have in d world since i was small..the only man dat i know will awez b my side..n d only man dat wont hurt me..my papa...(=DD..a big smile to him)

sy mimpi sy bg hadiah kereta..kereta yg dia mmg lama nk..jenis2 yg sporty..dia pernah bgtahu sy..waktu tu sy ikut dia masuk kampung bagi ubat utk patient.dia kata nnti dia pencen,dia nk pergi ke mekah..n lepas tu dia nk beli kereta..dia nk travel.paling xpun,seluruh Malaysia..sy tersenyum..pa,semoga papa panjang umur,sihat utk tunaikan impian papa yg xtercapai lagi sbb sibuk cr rezeki besarkan kami..dan sy pasti akn tunaikan insyaALLAH semua hajat my papa dulu sblum sy bina keluarga sy sendiri..

smlm sy mimpi sy bg kereta..warna hitam berkilat...dia sgt hepi...xterkata..
n saya ad bagi satu kad besar.ats tu tertulis 'Hadiah kecil untuk insan berhati besar





~ cakkk..ni cinta hati saya~

feel sumthng..

hmm..i tot of sending an old fren a msg kat fb..but im very shock looksng at P' pic..
okey...xterkejut la if P mcm tu cz dr sy kenal dia,predictable if P turn out dia way..i dnt know..juz dnt judge a book by its cover,rite?they said that..but my mum said,if cover dah buruk,isi dalam blum tentu elok..kalau buku tu isi dia elok,mest si penulis xakn mencacatkan kulit bukunya.
n kalau kita tgk buah mngga or nangka or cempedak or pape buah yg owner dia balut elok2 supaya xkena mkn ulat.n xde org yg akn cover buah yg dah xelok..plus,if kita nk beli pun,mest tgk kulit yg elok,kan?sy bertanya kepada diri sendiri..ntahla..xelok buat fitnah..ats pndangan msg2 la..

hmm,back to d topic...they hugged n so close n im juz imagine dat......hahhh.. si P hugged my other fren S,L,M,T...n im juz too shock dis S,L,M,T yg sy kenal sgt la polite(ni blh kot apply 'dnt judge a book by its cover) n i never tot dat they are doing those scene(i mean in public)...ntah,ntah n ntah...sy pun bkn baek sgt..slow2 utk mnjadi baek..juz bila bnda tu di'publickan',its a big issue ..mngkn utk sy je..untk orang laen,x kot..ntah lagi...

terasa hilang respect(sket2) utk org yg sy pndang tnggi..ntah la.mgkn tu cara diorang bersosial..
ye,sy xbaek...sy buat dosa jgk..p,i dnt do it with many2 people..n sy rs xberhak utk kondem tp,its juz an opinion..maaf bnyk2,oke?

Sunday, October 31, 2010

kelate ambo meme hebat..!!

sbb post pasal klate..nk kecek klate..caro ar ore luar xpehe..asal ore dale pehe..ni satu kebanggaan utk ore2 klate sejati mcm kito...
heheheheh..suko2...
g nk turun kl cari brng..bele2 ata su,otai n awe g bkt jalil..nek keto awe..nedy ad jgk..tadaaa..
dee la jgk tgk suasana luar stadium tuh...konvoi nga 2 buah keto hk lain dr ipoh (bob,anip,apih n sewaktu dgnnya)..kihkihkih..

tadaa..tgk la muko anip hk semngat gilo..

gelagat2 si anip

g fanatik



dio lambai ko smo penyokong kelate...






ad 1 lagi keto hk konvoi jgk..
ni dio...

siap kibar dero..




sapa2 nk dekat bkt jalil,ramai penyokong kelate..jujuk keto kiri kanan,,klate kalu hal bwk penyokong meme xkaloh..mugo kl tuh penuh nga ore klate tu gak..
hk genya pun ad,hk sengih pun ad..hk v semngat pun ad..hk gilo fanatik pun ad...\

SEKITAR DEMAM RED WARRIOR














parking susoh gilo...last2 tepi jale terus awe park..blake keto sep bob..kuang2..dr ats mmg napok warna merah jah..jare2 napok kaler kuning... hehehehe...




ni awe n bob..duk bice mana nk parking keto..
bob oyk 'parking sini sudoh..xle nk masuk doh..penuh..'
awe:ok..ak bereh blako..hehehe








pahtu mula la jalan masuk..ramai meme ramai gilo...30ribu..mcm2 peseng ad..aduu la...pening sapa palo..last2 ak n nedy yak nk g doh ..sbb xtehe ramai org...



akhirnya,ata la msj ko sue..sue yak klate mene!!!!!!!!
mene dgn bergaya 2-1..
ak pun tahu dh sbb sblum tu tgk kat tv kecik nga nedy...duk kerumun tv kecik tu jah blako..hehehe...

hebat!!kelate mmg hebat ms separuh ms ke2..tnggal nengung n9 situ..xsia2 demo2 ni g ,..xsia2 sapa ko my papa g stadium tahun ni..
tahniah..


nengung bob kelate mene tahun ni..sapa dale bonet yo g duduk.letih bekali..kejut pun ado

sapo kato kelate xhebat..
ambo bngga jd ore kelate
..
kelate bersati sokmo

Thursday, October 21, 2010

SSM presentation..

cuak2..
hehehhee..
sbb sy first presenter for tomorrow...
uwaaaaaaaa..
'a very gud morning to u,prof..dis is our research entitled across sectional study on the extent of autistic traits among students attending medical health care professional field,RCMP,2010'
hope we r doin d best

Saturday, October 16, 2010

bintang

xtau la nama post ni ape...
terasa semua kebaikan tu dah kembali pd sy...
Alhamdulillah..
andai ni la satu hikmah utk semua kekecewaan yg pernah sy alami,sy sgt bersyukur...
abby kata 'things happen for reason'
yeaaa..sy percaya...reason utk org laen berubah n reason utk sy bg masa pd diri sendiri..tp,skang sy sgt beryukur..dan Tuhan,tlg lah kekalkan kebahagiaan ini...

sy hanya nk bintang2 kesayangan saya hepi bersama2 sy.................

=DDDD

henpon gila...

ok..henpon sedang menggila..keypad da xle guna...
rs nk menyumpah ..geraaaammmmmmmmm....

Friday, October 15, 2010

reunion...

susah jgk nk buat reunion ni sebenaranya..
mana yang palins susah?
-mslh kewangan
-msslh oreg2 ?????
ya,yg ke dua adlh mslh yg terbesar..nk cr ex2 smkip hk mampu v komitmen terbaik utk mnghadiri reunion ni...susah nyo laaaaaaaa..
mslh kewangan ,insyaALLAH blh diatasi..p,mslh komitmen ni susah la...
hmm,ad alasan pelik2..
come on,ni reunion nk jupo saem2 lama..kalu sngguh,smo mslh blh diatasi...
bkn sokmo pun buat bnda ni..kalu blh nk buat d best n grand kalini...
smo ex-smkip terutama hk mmg habis 5tahun ctu,hrp sgt blh mari....
thnk to krew2 reunion party hk bnyk tlg esp ko aje...

harap kalini jadi n sgt berjaya..sbb ni baru fasa pertama..
p,utk mnjayakan,komitmen sgt diperlukan..

Thursday, October 14, 2010

u r not ferfect either!!!!!!!!!!!!!

dnt juz look at other's mistakes..take a look at urs too...ok????
geram,sedih,nk mrh n xsuka...

utk k'ah..


heeehehehe..tahniah my sis..
akhirnya dapat segulung ijazahh.wpun hnya segulung kertas,tp,tu lambang keringt n air mata hk tumpah utk segulung ijazah..ak sgt bngga ngan mg...
hehehehe...

hope mg akn dpat yg terbaek...
kijo nnt,jgn lupa share ak..ak buat pelaburan besar utk me..hehehehhe...
tahniah..
plz know,i love u so muchccccccccccccc

tanjung malimm!!!!!!!!!!!!!!

2 things i love in tanjung malim
1-umah abby
2-sungai..
hehehehhehe...

feel like sy berada di rumah sndiri....
terima kasih aunty...

sedang mengingati n merindui seseorang..
terima kasih utk hujung mnggu yg best =)))
my family pun,hepi dapat jumpa..
to my sis...tahniah...=DDD

Wednesday, October 13, 2010

hepi befday,syg!!!!!!!!


2hari lepas my bff nye befday...
hmmm...d,mg ingt x tahun lepas kito wat gapo utk befday mg??
huhuhu..
this is for u..

awk datang,mcm kilat..
tiba2 je ad..
sy xtahu dr mana..
mungkin anugerah Tuhan utk sy..
awk buat sy gembira..
bila sy berduka..
bila sy xceria..
awk tahu carabnya..
utk buat sy bahagia
kita bkn adk beradik,bkn jg kekasih..
tp,kita adlh teman..
yg bertemu dan berpisah kerana-NYA..
awk beri sy pengalaman yg xmungkin sy lupa..
sy dan dia...
xmungkin lalui ms2 bahagia tu tnpa awk..


hhahahaa..sori ar,d..poem ni lame glo kee?
hile doh bahasa bunga2 ak...
hepi befday,dear..may ALLAH bless u awez.....

Tuesday, October 12, 2010

i'm back...!!!!!!!!!!!!!!!!

ok..im back..but,still dgn blog yg sama..mls nk buat baru sbb semua kenangan perlu disimpan,rite?even ad yg sgt menyakitkan...

andai yg baru mmpu memberi lebih bahagia,xperlu dibuang ap yg lama sbb semua tu adlh kenangan...

lama gilo xmenulis..
frst thing first sbb my lappy msuk hospital sejak 3bulan yg lalu..kronologinya....
-mula2 hanya dijangkiti virus..setelah dibuang,lappy balik dr hospi...tp,sakitnya hati bila mlm tu,sy dapati skrin lappy ni kelip2 smpai pening kepala tgk.xpe,virus ad lagi kot..esok sy pergi ke kedai sama n dia dengan selamba badak nk mati kate skrin rosak!!ba**..pdhal sblum ni,nothing wrong with it la...nmpk jelas kan dia buat sumthng..idk,may b laapy jatuh or pape..and guess wat,dia kata he needs 580 utk skrin yg baru..cilakat..mamat ni sengih rs nk lempang ngan tapak kasut..n dia kata tngglkan lappy kat dia so dat dia blh tgk pe yg rosak..but,d babi thing is dia nk 2 mnggu utk cek..sial ape nk buat harta kaw???lama gila...

-sy pun bawak balik umah..n my papa kata ad kawan dia ret baiki lapyy..anta la kat kwn dia..2,3 hr jgk la lappy tdo kat situ. n still org tu kata skrin yg rosak..fine!obviously la kan i have to find at least 500 RM nk cr skrin baru..kalau la sy ni ank org kaya,sumpah mntk baru...so,sbb tu la lappy sy mkn lama duk hospi sbb xde bajet nk bwk kuar...

-but,thnk to abby sbb tlg tanyakan n i got 420 dr 580 utk hrga skrin baru...so,now it is..n my lappy,im so hepi dat u r back..n for everythng yg pernah pergi n dtg kembali dalam hidup sy,sy sgt gembira......

a big smile =DDDDD

Monday, July 12, 2010

firsto and lasto...

terasa sgt lama xberblog..terasa sudah mls dgn semua..terasa sgt letih..terasa ATP sudah abis..terasa semua kesukaan,hobi,keinginan dan kegembiraan sudah xde...

frst,lets start dgn study..terrible,bad,loser,bodoh,fail..semua ad..terasa nk give up......xnk teruskan......................kau yg baca akn tahu kenapa..

lately ni duk tulis surat cinta..love letter..babi bodoh!(sori..terasa jiwa bercelaru dan nk menyumpah..jarang publickan perkataan tu)

smlm g tgk bola...pukul 2.3o pagi duk cr port..smpaila kat satu tempat..nasmir ke pebenda..gilak ramai nk mati....separuh masa pertama sumpah spain men xbertenaga..dah la kitorg pakai baju merah woooo...tp,mata sy mmg xnmpk sbb mata tertnggl kat umah..masa break kejap,kitorg pecut balik ambik 'mata'..terjumpala kutu2 embun mlm2 merayau2..ad yg hensem ..yg mcm kutu babun pun ad mlm2 mcm ni...

tgk spain men,rs nk balik tukar baju oren ah..pakai baju kuala nerang mmg kena..tp,xblh murtad..sy SETIA!!!!bukan mcm KAU!!!!...
spain kena menang..sy ad bet dgn diri sendiri....
ad sorg brader ni pakai baju kuning oren..da tau la alik sape kan?sialan duk pndang je bila kitorg sorak spain..pastu bila ala2 footballers spain(xingt nama)nk tendang..dia kate,sediakan tisu n jgn pndang sbb mmg xkan masuk...aihhss..men kasar.ambik batu 'pekong'kang...

tp,may b kitorg salah port jgk..hahaha...sbb dikelilingi penyokong belanda..spain punya belah sana..diorang sumpah atas pagar...separuh masa ke dua,spain bnyk serang wpun xmasuk..hakhak..terasa nk tercabut ank jntung n geram...brader tu dok pndang lagi...
bila masuk 'goal!!!!!!!!!!"'''..tu la saat melompat dgn bergaya....kitorg pndang brader tu sbb nk offer tisu..xberkutik dia kat situ...haaaahhh!!..seronok2...
hahaha...n masa tu pun mmg da nk abis..brader tu mula angkat punggung nk blah..kitorg offer tisu..pndai plk dia blah alik sana..tp,dia sempat pndang n lambai..boleh lah...

da start kuar mlm semula....hmmmmmmmmmmmmmmmm...nape buat sy mcm ni????nape musnahkan sy???hahaha..kau mmg xakn peduli dah...


pagi ni mmg skip kelas....si bodoh yang kehilangan tongkat...
kul1 br bgn n g kelas dr.emdad..naseb bek sy pergi..nama naek lagi..dr.ni slalu sebut nama nursyamimi..awatif kate nama favourite dia...mmg ILA ke,tutor ke,nama comel ni naek la..hahaha...

i have too answer d last q...tp,tb2 dr.emdad bg satu quote....sgt best n mnyentuh perasaan..dia kata..

'a lot of people cry when u die,but is there any one who will die when they see u cry?'...huhu...think about it...


hmm..dah la..sy undur diri utk semuanya....

dgr ni..

'kau fikir aku bahagia...dgn ak punya dunia..
sedang kau lupa...
dunia aku dah tiada..bila kau bawa nya bersama...'

hahaha...xde kaitan dgn sape2...aduhaiiii...jom ...

Wednesday, June 16, 2010

tipu...menipu dan kantoi..

mlm semalam,ad sorg lelaki dtg umah..dia tu ckgu memandu susue..muda lagi..
kebetulan sue duk dalam bilik..sy da bersiap utk keluar..
su kate' mie,tlg g oyk die ak tgh smaye la..mls nya nk turun'..
bia betul susue..
'dio mari bkpo mlm2,sue?'
'dia mari nk ambik barang dio kirim'
owwh ..ak pon dgn selamba jah turun ..n jerit..
'yoloko ak kena oyk ni,sue?'!!!!!!!!
'hola'!!!!!!!!11..
sy pon keluar la rumah..
n ckp..

'su oyk dio tgh smaye'tba2 sy n dia terdiam..ahhh,ayt yang sgt salah..mcm mana su yg tgh smbahyang blh bagitau aku plk..isyyyy,..
lelaki tu buat muka..
'pelik awk ni,dia tgh sembahyang,tp,dia ckp dia tgh sembahyang?'
sy tutup mulut.....
'errr..mksud sy,dia tgh sembahyang,err'
gagap..
gagap..
sbb menipu..hahaha..
adoi...
sy masuk n tb2 su turun..sy bgtau sue jd mcm tu..
sy kate..
'su,jgn tubik lagi..sbb ak oyk mg tgh sembahyang..kalu mg tubik lalu,napok sgt mg nipu'..
su angguk2..
'ok2'..tba2,mgkn la Tuhan nk tunjuk jgn tipu...

bunyila suara azan isyak..adoimak..kantoi..su smayg ape???hahahah..kitorg gelak dalam rumah..nmpk sgt tipu...
dgn muka xmalunya su pon keluar la......ngeh3..

p/s:jgn la kita menipu...=D..

smile..

Tuesday, June 15, 2010

terima kasih..

ya..terima kasih..utk semua..
terima kasih...

Sunday, June 13, 2010

kami ke kelas..

hahaahhaa....frst day kelas..we tot mcm skolah dulu..frst day,rilek2 je lar...rupanya x..kelas start kul 8!!!!!!!..

sebulan dok umah bgn kul 12..nk bgn pagi ssh plk..ibu kol pagi td...masa tu dah kul 7.30,lewat..tp,mata still ngntuk n tamau bangun!!!!!!!tlglah...
gtau ibu da sebulan bgn kul 12,xblh biasakan diri lg frst day..ibu jawab '15tahun g skolah tiap2 pg,xblh biasa diri bgn pagi jgk,ni cuti sebulan jh'?sy sengih wpun ibu xnmpkk..ok2,mie bgn...hang up..mata terus tutup balik..abby kat sebelah mamai'kul brape mi?'

'dekat kul8 dah,tanak bgn ke'?
nk tp if tdo lagi best..hehehe..

ternmpk abby bgn,brulah sy bgn..subuh pon melayang..dosa pun bertambah..



masa sampai kat purple lec hall yang agak xluas tu,kitorang intai dr luar..

'doktor gopal,bodoh'abby kate

dgn selambanya kitorg masuk..biasa kat blue lecture dulu,if masuk lmbat kitorg still dpt tempat sebelakang yang mungkin..tp,pagi ni,satu2 ank tngga kitorg turun tp still xde tmpat kosong..

n ad bnyk tempat kosong kat depan sekali! we have no choice ,rite?
dgn muka tersengih2,mata bnngkak lagi,kitorng duduk la..betul depan dr.Gopal..

alangkahhh!!!...

'tq for coming late on d first day..unfortunately,we r already finishing our class' sambil senyum...kitorng sengih lagi sebelum terdengar tepukan dr belakang..ngok ngek..hahah.

'see,u got clap from ur frens'dr.gopal kate.
alahai,apa lah kitorg mmpu buat..sengih..heeeeee=DD

Saturday, June 12, 2010

mereka sudah pulang..

ya..sudah pulang..dan sy keseorangan menruskan hanya yang termampu.xnanges ms cium ibu..tp,lepas hntar mereka kat highway,n pulang naek moto sepanjang jalan mata kabur.
kabur dan berair...

kini keseorangan..tdk seperti biasa2..

if sy takde ada tak manusia yang akn sedih n mengingati??

ibu...so sori..cz break my promise..so sori to make u cry whenever u see my tears..
so sori cz everything is not like what i've told u b4..i'm so sori cz i can take gud care of myself..sori utk sumo.......
papa,thnk for being d only man by my side....

maut berada di mana2..

sgt menggerunkan..entah lah sbb ape bwk motor lately ni fikiran melayang entah ke mana.
td,balik dr family holiday kat tambun,bwk motor..smpai kat traffic light depan hospital pantai,merah.termenung..tba2 dgr hon..masuk gear satu,tp tba2 mati sbb p[ulas mnyk..hon lagi..
sabar lah!!naseb bek guna starter je.
sy pon belok kanan..satu kereta warna hitam laju dtg dr arh bertentangn .bertembung dan sy hanya mampu menjerit..hon panjang nk mati...
berdebar rs hat.
smpai di depan traffic light di depan jusco,terkejut kemain apabila melihat sorang manusia tergolek depan mata.begnya berselerak.di terguling
hingga tepi jalan..masa tu hujan.basah kuyup dia..terkejut bkn kepalang.sy berhenti dan tgk dia cuba bangun..kereta belakng hon lagi...
sy pusing balik ikut jalan bawah dan nmpak papa sy cuba membantu..

di dalam hati tertanya2,if sy terawal sedikit,adkh manusia itu sy?

minda melayang2 dgn angin if bawak moto...

dan maut berada di mana2...

Friday, June 11, 2010

abrakadabra...

mengharap ad sang pari2 dtg membantu..hehehe...
sy sudah di ipoh....
kalini pulang bersama satu bnda yg hilang..mampukah sy teruskan sekuat dan bersemangat spt dulu?sgt berdebar,bimbang.....
ni kali pertama sy naek bas n sedih sepanjang jalan..7jam hanya memandang jalan sbb mata xle tutup...

jam agk teruk..hampir2 bas terbabas..nauzubillah..
bas laju n break tiba2.so,pemandu bas terpaksa masuk lorong kanan utk elakkan lanngar kereta depan..dalam masa yang sama ad 1lagi bas dtg dr arah bertentangn.
waktu itu,sy hanya mampu menyerah..doh la duduk bahagian agak depan..if terjadi gapo2,hmm....

Sunday, June 6, 2010

jodoh yang suci..

cirit birityang melampau...agak2 turun x 2 kilo?
nk ckap sesuatu utk seseorang..semoga kita bertemu lagi dalam satu jodoh yang suci dan diredhai.....

Wednesday, June 2, 2010

IPOH N KLANTAN

ibu,im doin good..even if u dnt know i write in dis..
when im back to ipoh,gonna miss u night kiss...my kiss for my mom..i wll miss ur mee goreng which i really love...i will miss ur bambling..suruh sy rajin sket,suh sy simpan bilik..ibu..mie akn rndu semua tu..kat ipoh,jgn bimbang,my bilik is sooo kemas...my almari too..dats y i'm eager asking u to come to ipoh n see how nice my bilik is...
heehhe..n my sweet nini..i will miss everyday u come to my room n say 'kak mie,bgn la.ibu suh bgn'n i know masa tu mest kul10 pagi..hahaha..
i will miss how i play along wif ur teddy bear..



mimie:'hi,sy kitty,awk nmaa ape'(dgn suara kartun)
ninie:hi,sy donald duck..awk nk pergi mana?'(suara kartun jgk)
mimie:sy nk balik ke rumah..
nini:sy nk ikut,blh?'
mimie;blh,jom la..nk naik ape?
ninie;naik la motobot sy(sambil tunjuk kat satu selipar kecik ni)awk duduk kat belakang..
mimie:motobot kecik la..
nini:muat..naik la..kita terbang'


mtobot blh terbang???..sy hanya gelak...dia pun...dia paling suka bila sy goreng nugget.....

mlm2 bila dia tidur awl..sy akn rs sgt dan terlalu sunyi...hmmm...yaa..sunyi dan sepi...
kalau dulu..ahhh...

nnt ms sy balik ipoh sumpah sy nangis teruk2 sbb homesick...
kalau dulu....xrs sedih sgt sbb ad yang teman..hahaha..

kelakarnya hidup..tahun depan,waktu ni,apa yang kita akn buat?

Saturday, May 8, 2010

selamat hari ibu..

hari ni hari ibu....selamat hari ibu utk ibu sy yang jauh di mata tp dekat di hati...sy belikan sesuatu..tnggu mi balik....sygnya sy kat dia.....

hr ni hari sabtu..sbtu mnggu depan sy xtau apa nasib sy..di rumah kegembiraaan atau di rumah mnnti pulang..haaaaaaahhhhhhhhhh..sgt bimbang...

sakit nya perut n membuat emosi sgt xstabil........
cepat terasa hati n nk marah........

maaf la kepada semua yg disisi..
yang pedulikan sy atau yang xambik tau pasal sy...

hmmmm...cuak yang meruap2...

sedih yang teramat2..
bercampur n jd satu...


ceptlah semua ni..mcm mmpi ngeri yg xmmpu sy sedar....

sy rindu masa2 dulu...........

hpon yg buat masalh....xwish pun kat my mom lagi...

Saturday, April 17, 2010

huhhhh

pg td,sy bgn hntar nedy g medan gopeng sbb dia nk balik kl..
otw tu,tyr motor bocor..bongoknya..mnggu ni da 2kali tukar tiub..xmgkn la sbb ak gemuk..hahahaha
bfore anta nedy,kitorg g tukar tiub,abis 10rnggit ..hiiii..da blh mkn brape hari da tu...
masa da anta nedy,otw balik,tiba2 motor bocor lagi..b**i nye..gerammmmmmmm...ntah ap la yg xkena
sy bwk la moto tu slow motion je takut terbabas...tb2 kat traffic light ni,sy terserempak dgn kmpulan moto..sy wat dekkk je wpon diorg pndang...taik lembu punya org ikot moto sy smpai ke kawasan fair park..xmgkn ah org kawasan perumahn ni jgk...berdebar gila..nk pecut,moto bocor..aisyyy..bdebar gila..diorng ramai..\sy pikir,kalau sy balik umh terus,diorng mest dpt ikot punye..nnt sy nk bkk pagar lagi,nk knci moto lagi,nk bkk gril umah lagi..nk2 kalau dia terkam masa tu,ntah ape jd...kat umah xde org sbb sue n otai g buat lesen..so,dgn otak dan hati yg ad sedikit ni,sy gagah kan diri dan harap moto sy bertahan bila sy bwk diorng round kawasan fair park..sy mnyorok kat bwh satu pokok ni..agk lama di situ dgn hati yg berdebar..
lepas sy rs2 diorg da xde wpun xberapa nk pasti,dgn motor yg bocor,sy pecut dgn kelajuan agk sedrhana...cpt2 bkk pagar n knci rumah..masuk dan knci balik n terus naek n mnyorok dlm bilik ..sy xkeluar2 sehari ni n takut utk beli lauk.naseb baek kat dapur still ad roti n sardin..kalau x,mmg mati kebulur..hahhhhh...

Friday, April 16, 2010

sungai chemor...


hell yeah....seronok sgt...kat umah ni tnggl sy ,ned n sue je sbb kitorg xbalek...
so,kitorg plan ngn pinaz n mar nk g picnic sbb kat umah diorg pon tu je yg tnggl..
hehehe...mimie mat rani bgn agk awal harini(9.30) dr biasa..sbb nk masak nasi goreng n buat sandwich..mula2 nasi tu lembik n xjadi sgt..lepas nedy masukkan segala bnda nk tmbah rasa,n sy pon kacau punya kacau,nasi tu jd sedap..pukul 10 bumble bee pinaz park depan umah n diorang bwk nuget..n bermulalah perjalanan kami ..ngeh3...

kitorg pusing2 cari tempat xde org konon nya lagi syok..jumpa port yg sesuai,kitorg bwk turun segala mknn..n letak ats satu batu ni...si mar gaga tu tb2 kate nk mkn dulu..yaaaaayy..nasi goreng sy sedap..lalalalala...tp,kitorg buat xbnyk sbb takut xabes...

tiba2 ad sorang mamat tu dtg n kitorg assume dia org kmpung chemor ni sbb bwk towel n sabun...dia press2 kan motor dia.may b nk suh kitorg pndang...bongok nya..lepas tu dia bkk baju n mndi dgn penuh xmalunya..yang bongok nya dia sandar kat batu n pndang jitorg ..pndang jeeee..
lepas tu dia tnya 'da lama smpai?'kitorg angguk je la..n dia tnya 'xkena kacau'?kitorng diam sbb xpaham..llaki tu tenung lagi..kitorg buat dekk je smbil mkn...takutnya tgk mama senget ni...
sy da xde hati nk mndi sbb rs xselesa..pinaz n mar ajk mndi,tp,sy kata hati xsedap...
kitorg kol saniy n mntak dia dtg..tp,pk2 balek,jauhnya dia nk dtg dgn motor..lama2,kitorg decide nk balik ah..su ambik hpon kat kereta sbb nk gtau saniy xpyh dtg..masa su seberang sungai tu,llaki tu tnay..ad kena kacau x?su pon geleng je la..
rupa2nya dia cerita..smlm dia dtg situ n kena kacau dgn makhluk halus..berselubung putih n muka kedut2..dia ckp lagi kawan dia dtg nk ambik dia terus lari sbb takut..dia baca la ayt2 n bnda tu hilang..
kitorg cuak gila..at least sbb xtakut dgn 'hantu" pon,dgn mamat sewel ni takut jgk..
kitorng decide nk balik n kemas2 barang..time nk seberang sungai,dia tnya'da abes da?'
kitorg angguk je n nmpak muka dia berseri gila..tp,geram2 pon,kitorg ckp jgk terima kasih sbb bgtau...walaupon dalam hati mnyumpah sbb kitorg rasa dia tipu je..masa ats kete tu,kitorg nmpk lelaki tu terus mndi2 kat tmpat kitorg..n sy rasa may b tu tmpat dia slalu mndi n xsuka kitorg kacau..lantak kau la,ngok ngek...semua org diam sbb xsempat mndi pon,tp da nk balek..
masa nk turun tu,kitorg nmpka satu kereta ni n diorng tgh mndi..so,kitorg decide nk berhenti n mandi kat situ...hahahahahaha..dpt mndi sungai jgk akhirnya.....seronok..air sejukkkk gila wpun xsesejuk masa kat tnjung malim haritu..
n kitorng sgt hepi..mknn pon abes semua...
dekat2 kul3 lebih kitorng decide nk balik but,papepun,sgt njoy..thnks korang


NEDY.SUSUE.MAR.PINAZ=DDD

Thursday, April 15, 2010

hujan dan plan mkn laksa penang.....=D


ni plan abby la ni...ajk mkn laksa kat polo park..alih2,otw tu hujan lebat gila nk mati..ak,otai n su stop la kat satu kedai..n abby n nedy terus ke tmn polo..5,10,15,20 minit..aisyyyy..hujan ni tanak berhenti..kitorg terpk mcm mna la si abby n nedy..dlm hujan lebat,redah je la...kitorg pusing cr tp abby n nedy tade..then,kitorg decide nk balik umah....otw balik,hujan lebat nk mati..mcm org tolol je 2biji moto kitorg je kat tgh jalan tu redah hutan..masa berhenti kat traffic light,ak,su n otai asyk gelak je tgk diri sndiri yg mmg basah..baju blh perah sbb bsh sgt...kitorg pecut motor kat tgh2 hujan mcm org gila sbb nk smpai umh..tgk abby nnedy da tercongok kat porch dgn basah kuyup n sejuk mnggeletar..

tp,sy sgt excited dgn hujan..n sy berlari keluar rumah n maen hujan...
hujannnnnnnnnnnnnn..sy rindu kamuuuu.....da lama xmaen dgn kamuuu..
hahaha..
berlari2 dlm hujan n ajk diorang..
n kitorang tngkap gmbar..basah n sejukk..
n hepi..release tension yg bersarang dalam segenap salur darah dan segala nerves..

hahahaha..seronok nye dgn koranggggggggggggg....jom tgkap gmbar....
sy,kamu dan hujan.....

Wednesday, April 14, 2010

hati saya ada 4 chamber

....mimie mat rani.... memendam perasaan..dan pendam la selagi mmpu ditanggung..
'perasaan' tu..awk duduk diam2 ok?jgn kacau sy......sy mmpu simpan awk lagi walaupun agk memeritkan..sy mmpu senyum lagi...
final,baek2 ngn sy,ok?jgn kecewakan sy jgk..nnt sy sedih lagi..jgn bagi sy sedih..sy takut xtermampu tnggung sedih sbb kamu,ya final???tlg la...sy doa siang mlm....tlg jgn buat sy frust....
tlg la jaga sy..tolong la pk perasaan sy...sy perlukan kamu,final....sy da jg perasaan sy utk kamu...nnti jg sy balik,ok??

waahhhh..nasib bek sy budak medic..so,sy tau or semua org tau ad 4 ruang kat hati kita..n ad satu ruang yg sgt sempit iaitu left ventricle.kat situ wall dia sgt la tebal sbb tu ruang sempit..so,sy simpankan ruang tu utk kesakitan sy n biar dia diam2 kat situ n xblh keluar sbb wall yg sgt tebal.
terima kasih Tuhan sbb ciptakan satu ruang yang kecik tp sgt berharga n bermakna...

walaupun kdg2,sy tau ruang tu da nk meletup sbb sy selalu stresskan dia...

kesian dia..T_T

hati,sbb tu awk je yg rasa ape yg sy rasa sbb semua tersimpan kat situ...


sabarlah hati..Tuhan tu adil...nnti Tuhan akn senangkan kamu dgn sejuta kesenangn yang kamu dan sy xterbayang pon..masa tu even at the smallest part of u,xkan ad luka pon....