BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Wednesday, August 24, 2011

puasa dah nak rayaaa..dulu dan sekarang..

ohh..ak sebenarnya nak tulis pasal entry jiwang..di pagi hari buta sbb ak xtdo ni..tp,ak cancel niat xelok tu sbb ak pk ni bulan puasa..so,ak yakin jiwa ak blh bertahan...muahahaha..


masa tgh panaskan lauk kat dapur utk sahur td,ak tetiba teringat kenangan masa ak kecik2 dulu..banyak sgt kenangan masa kanak2 ribena..i used to be a happy go lucky girl..suka susahkan parents ak sbb ak degil kalau nk compare dgn adk bradik yg laen..ak akn buat keputusan sendiri..tp,my mum told my sister yang sbb sikap2 ak tu yang buat ak fit utk jd doktor..errr...adk ak bgtahu ak degil which mean bila ak dah set sumthing,ak  akan stay dgn bnda tu je..n bila ak buat keputusan sendiri,there must be a reason.bkn ikut kepala otak ak..well,tu yg adik ak ckp la..shud i take it as a compliment from my mum yg xpenah puji ak depan ak?.i think i shud..


owhh,masa budak2 dulu,ak mmg puasa..n yeah,ak suka bila bulan Ramadhan..ak tgk sepupu sebelah umah ak siap pergi kait mngga atuk ak agi sbb nak berkelah blakang umah atok ak..kat situ ad satu tmpat duduk bawah pokok..tu time bulan puasa..then,ad 2,3 org lagi bdk lelaki yg ala2 baya ak la...sbb ak tahu port diorg,ak selalu mengkantoikan diorg..diorang ajak ak mkn sama..tp,eleh,setakt mkn mngga pigidaaahhh...


tp,ak ingt ak suka sgt mandi kalau ak tgh puasa..dalam sehari tu,berkali2 ak mandi..hehe..sbb sebnrnya ak telan sikit air..ciput je la..mmg just sket sgt..n masa tu punya lah bodoh ak pk 'Tuhan tahu kot ak sgt dahaga so,blh kot ni'..n  ak rs diorg lagi la..balun mngga smpai habis..lagi dosa..cetek gila pk ms tuh..


ak suka maen mercun tp siyes ak penakut...mercun xsempat nyala api,ak dah baling..ak blh pegang bunga api je..teringt satu peristiwa mercun bola yg sepupu ak baling kat kandang beruk..err..monyet kot..ms tu monyet tuh xtdo..mercun tuh betul2 tergolek depan dia...pastu,dia golek2 mercun tu n sumbat dalam mulut..monyet biasanya simpan mknn kat tepi mulut..so,xsmpai 10 saat 'bommmm!!!!!!!!1kedebaboooo...' ngan monyet2 tuh sklai meletup..mmg kesian la monyet xbersalah tuh..


dulu papa ak slalu bagi kitorg hadiah..since dia ad kawan kat imigresen,biasnya hujung mlm nk raya kitorg dapat habuan..bnyk sgt mercun n bunga api..tp,papa tahu anak dia semua perempuan,so,dia bnyk ambik bunga api je la n mercun yg berdas2 tuh..heaven gila sbb ak suka maen bunga api..


ad satu tahun tuh,tiap2 hari dapat 5 btng bunga api dr papa ak.ak jenis yg simpan .kira save d best for d last la..adk2 ak maen terus..so,bila mlm raya ak plg bnyk..tp,kedekut nk bg adk ak..hihih..tp,ibu ak selalu pesan xblh kedekut..ak pegang semua bunga api dalam satu tgn ..bila ak nk cucuh lilin satu bunga api tuh,semua skali ternyala..dalam sekelip maat je,xsempat nk enjoy pun,bunga api ak dh abis..


dan mlm raya adalah mlm ak xtdo..sbb xsabar nk tnggu pagi raya..rs mcm xpercaya esok dah nk raya dan xsabar nk pakai baju,kasut baru yg ak dah beli n asyik pakai depan cermin sebulan sblum tuh lagi...dalam pkl6 pg mcm tuh,abru ak pura2 tdo..pukul 7 je ak bgn n said 'yeahhh!!.bgn smo..harini rayoooo!!!!!!!!1...'dgn gumbira riang nya ak org first mandi dan sembahyang raya adlah satu kewajipan bg ak even ak kena pergi dgn ayah ak je whic means bila smpai msjid ak kena jalan sorg2.terkedek2 ..sbb kakak dan ibu ak akn duk umah,kemas..adik2 ak plk ms tuh tah..diorg kecik2 kot...


rinduuu..rinduu zaman dulu2..sekarang ak nak adik2 ak rs..rs hepi bila raya...
ak?ak ok je...blh hidup..


i's raining heavily outside..mgkn alam pun tahu ada hati yg tgh kelam mcm langit...


mgkn raya ni bkn segembira raya2 tahun lepas..tp,cukup lah ak harap ak blh senyum pagi tu...cukup lah ak xakan menyesal tentang apa pun yg pernah terjadi dalam hidup sepanjang 21 tahun ni..ak dah buat semua dalam keadaan sgt terbaik semampu yg mungkin walaupun akhirnya sesetengah saje yg menghargai dan sesetengahnya xmmpu selami..
sgt menyayangi semua yg pernah hadir dalam hidup..walaupun dah melangkah dr ak,selagi ak xkena Alzheimer,Parkinson,hilang ingtan,akn trcalit tiap kenangan.dan daripada kenangan tu pergi ak lagi suka kalau dia berulang samaad gembira atau sedih..sbb ak jenis blh menerima org seadanya




Selamat Hari Raya...utk yg terumpat,terkeji,termenyakit hati...ak mintak maaf dgn setulus hati...ak pun xtahu aps akan jd esok lusa..entah2,sempat raya..entah2 ad musibah menimpa..mintak halal semua...  


hepi RAYa,peeps..

2 komen:

Nadd Aiman said...

mapuh ko beruk tu mi?

mimie mat rani said...

bkn setakat mapuh..netup...xmapuh gak,mmg pnjang bena la umo dio