BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Monday, April 11, 2011

cuti 2:CIKGU WAHAB



                                         ~dalam ingatan~..1 ni jah ad gmbar nga dio

Who is he to u?to all smipians??
To me,he’s more than a teacher…if somebody come n ask me what’s the best  experience u  ever had during ur high school?i would answer ‘bila math modern cikgu wahab yg ajar adalah kenangan plg indah kat situ’..he’s like dat to me…
Satu hari tu,ak p kantin ..ak order nasi ayam..bdk2 macam biasa..sesak,bising mcm pelarian xcukup makan..bila ak da dapat nasi ak n nk keluar ,tba2 sorg budak langgar ak..masa tu dia tgh bawak laksa penang kat tangan..abis kuah tu tumpah kat tudung ak…bila basuh kat tandas,kesan tu xhilang2..lepas rehat,kelas cikgu wahab..masa ak nk masuk,dia dah ad…sejak tu la dia pnggil ak ‘purah’ which means ‘comot’…he never once call me mimie since then..

Dia ckgu ‘telinga’.dia pnggil student dia ‘tulinga’ sbb bdk2 ni degil n xdengar kata..satu lagi dia suka sebut gajah..bila dia tgh ajar sumthning n student Tanya ‘cikgu,union tu ape’..jgn harap dia nk bg jawapan betul..dia akn jawab ‘union tu  mcm gajah’…dia suka tarik tudung kitorg bdk perempuan..entah bila masa dia lalu dr belakang,tba2 je dgr suara ak or liliy or lisa or nana or sape2 la menjerit sbb tudung kena tarik…dia suka eja telinga dalam bahasa jawi..tp,mslhnya cara dia eja pelik..bila abis dia ngajar dia akn  Tanya ‘paham x,tulinga?ta waw lam ya nga alif…….’nnti bdk2 ni sambung ‘tulingaaaa’…pastu semua org gelak..math modern adalah masa merelease tension..bila tiba je ms math modern,semua org lega..
Dia suka Tanya org belakang..sbb dia tahu student2 kat belakang suka tidurdia Tanya syakiron yg kat hujung dunia tu soklan.dia kat depan..bila syakiron xdapat jawab,tba2 afzan yg duduk depan cikgu ni yg menjerit..kitorg naek heran.rupa2nya,bila syakiron xdapat jawab soklan,ckgu malas nk pergi belakang so,ckgu pijak kaki afzan bawah meja sbb syakiron xdapat jawab soklan deia....sbb tu dia menjerit..pelik kan?tp,tu la ckgu wahab..

Ckgu wahab adalah cikgu paling sempoi pernah  ak jumpa..dia xdatang ke sekolah dgn motor baru..jauh skali nk naek kereta besar n parking bawah garaj..dia hanya naek motor Honda cabuk yg blh lerai kalau terbalik..pastu dia akn parking kat tepi garaj pak guard n dia akn pesan kat pak guard tu suh jaga motor dia..tp,paling pelik dia akn kunci motor dia dgn rantai besar siap ngn mangga lagi..hahahahaha..
N dia xakn bawak beg mahal2..kat tangan dia hanya ad beg plastic..xtau la ap yg ad kat dalam tu..may be dia letak dompet  n henpon dia..ms ak form 5,dia pakai henpon buruk..selalu sakat dia kata henpon dia da buruk tp,nnti dia akn jawab ;blh dgr suara org lagi,kira orait la’..last2,ak yg gelak..ms time dia ajar adk ak,lepas 2 tahun kitorg abis form5,dia da pakai henpon baru.teringt adik ak citer ckgu wahab dtg kat dia n ckap 'purih,jom bluetooth lagu nga cikgu'..bila masuk dalam kelas,dia just lenggang xbawak pape even marker or pen pun…pastu terus ajar..

Dia ajar cepat..ms kitorg form 5,bln 5 da abs semua syllabus…form 4 campur  form 5..kelas yg dia xajar baru bab g ke berapa…tp,yg hairan kelas2 yg dia ajr even kelas terkebelakang pun,hmpir 100% dapat A1..dia bijak,dia genius..sama dgn kawan yg seangkatan dia..ckgu masri,ckgu mat junoh,ckgu mat nor..
Dia slalu gaduh2 mnja nga ckgu masri..kalau jumpa ckgu masri,mest dia akn tunjuk perut sbb ckgu masri perut dia buncit..pastu ckgu masri akn balas balik dgn tunjuk kat bontot dia..ckgu masri kata bontot ckgu wahab pipih (nipis)..kitorg slalu gelak ngn telatah diorang..

Dia selalu cakap kat kitorg dia ad ank lelaki yg hensem…dia kata hensem mcm bapak dia..mknanya hensem mcm dia la..kitorg selalu akn jawab ‘elehh’ ‘piraahhhh’..
Tp….

Dia sekarang kat hospital..tgh bertarung nyawa…dia lagi 2 tahun nk pencen…dia ad dibetes..yg buat keadaan dia makin teruk,dia suspect tb…cuti haritu ak n syakiron n naim g lawat dia…ms smpai kat bilik dia,ak intai dr luar…ak dah xkenal dia..ak kata tu bkn bilik dia..tp,syakiron mcm yakin je…ak tgk kaki pesakit tu kurus sgt..bila ak masuk,pesakit tu pndang..ak bisik,tu bkn ckgu wahab..pastu,dgr pesakit tu cakap ‘masuk la,masuk’…menitik air mata ak bila ak yakin tu mmg suara dia…suara yg xpenah berubah..kurus yg teramat..tnggl tulang padahl dia agak berisi…dulu,walaupun dia tua,dia masih smart,segak walaupun pakai baju biasa2 je..tp,dia yg kat depan ak haritu,kaki dia kecik mcm kaki bdk2..ak Tanya ‘ckgu kenal sy x’..dia jawab ‘xkenal’..ak tahu dia bergurau..mmg mcm tu la tiap kali ak jumpa..biasa ak gelak tp,haritu ak xrs lucu pun..ak terus tukar tempat ngn syakiron sbb xnk dia nmpak ak terkeluar air mata…tu ke ckgu wahab yg pnggil ak comot,yg bergurau suka2 ngn kitorg,yg selalu tarik tudung kitorg,yg sempoi,yg jarang nk marah,yg lengang2 n yg selalu bagi semangat kat student dia?..

Dia kata dia nk  balik..xnak duk hospital sbb dia boring..kat hospital,dia xtau waktu pukul berapa..xde tv..ms kitorg lawat dia,adik dia kata,tu baru dia ad selera nk makan..tu pun nasi air je(bubur nasi)..
ak  smpai xterkeluar,xtau nk cakap ape sbb terkejut..xlama lepas tu,ank lelaki dia masuk…patut la dia selalu bangga..rupa2nya anak lelaki dia mmg hensem mcm bapak dia =)) …

last ak dgr cerita pasal dia hari jumaat…ak kol ank dia Tanya ckgu wahab dah balik ke belum..tp,yg buat ak makin sedih,ank dia kata ayah dia dah masuk icu.mknanya keadaan dia lagi teruk…ak terduduk.

11 komen:

iZzAtI mOhAmEd said...

semoga allah mencucuri rohnya..amin..al-fatihah

ema said...

sedyh nyer...xdpt nk tahn airmate..meme di akui arwah memg sempoi...xpernah pom ade student skit aty ngn arwah...al.fatihah..

yatie chomeyl said...

teriok aka baco ni...akak pun teringat sgt ko cikgu wahab. wpon dh lama habis sekolah, tp jasa cikgu wahab ttp ingat smp bilo2.

sedihnyoo :((

mimie mat rani said...
This comment has been removed by the author.
mimie mat rani said...

dia hanya satu,,hilangnya insan itu tiada ganti

ezie lizzie said...

seriouly trkeluar air mate ak bc post ni. tringt glaran yg dy pnggil kat ak, 'comey' sebabnye ms dye ngjr dye nmpk ak tgh betul tdg. pastu dye tegur "comey doh,comey" lps pd tu la lekat gelaran tu utk ak. rndunye kt ckgu wahab. sedey sgt2 tak dpt jmpe dye sblm dye prgi utk slamenye. hny doa je yg mmpu ku berikan. smoga arwah tenang. amin ya rabb.

yuyiabuzu said...

sedey sgt2~~~~~~air mata bercucuran..semoga rohnya dicucuri rahmat..amin...

mimie mat rani said...

dia mmg insan mulia..melayan murid sama rata..cuma atas kita jh utk menjauhi atau mendekati dia

Nolie Liana said...

semoga roh cikgu berada dlm kalangan org2 yg beriman...
he's da best in teaching nath...

mimie mat rani said...

he's d best teaching about life..i love him so muchh

ainna said...

salam. sedih baca entry nie. walaupn ainna bkn student smip, tp ainna penah blaja ngn cg wahab. kt tuisyen. mmg betul apa yg mimie tulis. sebijik. tulinga! i really miss dat word.

sbnrnya xtau cg dh xde. ainna pnh tnye adk, knp skrg xnmpk dh cg wahab kt area2 tmn uda tu. bila adk ckp cg dh xde, mmg tkjt sgt. xcaya pn ada. last time jmpa cg, cehat je ainna tgk. T_T

semoga arwah ditempatkn dlm golongn yg beriman. AMINN.. :(